Winnaar prijs Jos Mertens

Martin Slootmaekers uit Alken is de eerste winnaar van de Prijs Jos Mertens voor nieuwe koormuziek in het Nederlands.

De Marnixring wil met deze prijs, die werd genoemd naar een van zijn stichters, een hefboom aanreiken om het vocale repertoire in het Nederlands uit te breiden.

Jos Mertens overleed in de zomer van 2019 op 94-jarige leeftijd. Hij was componist, uitvoerend musicus, ereburger van Dilbeek en in 1968 medestichter van Marnixring Internationale Serviceclub. Marnixring Internationale Serviceclub werd 51 jaar geleden opgericht en heeft, los van levensbeschouwelijke en politieke overtuigingen, als doel de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen. Marnixring Zuid-Oost Vlaanderen, de afdeling waarvan Mertens lid was, besloot enkele maanden later een naar hem vernoemde prijs in het leven te roepen voor nieuwe vocale muziek in het Nederlands.

Remede jeghens de peste

De jury met Erika Budai, Ludo Claesen en voorzitter Wilfried Westerlinck, allen componisten, en koordirigent en muziekdocent Marc Gerain reikte de prijs uit aan Martin Slootmaekers uit Alken. Martin won met Remede jeghens de peste, een vierstemmig werk voor mannenkoor op een ironische 16de-eeuwse tekst van Lucas d’Heere (1534-1584) die wonderwel bij deze coronatijden aansluit. Proficiat Martin!

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren