Zuid-Afrikaanse spirit

De meerstemmige vocale muziek in Zuid-Afrika is wijdverspreid en begeleidt alle sociale bijeenkomsten. Gemeenschappelijke rituelen, lof van God, strijd voor mensenrechten, verhalen en lyrische emoties – alles wordt toevertrouwd aan het lied. Het muzikale landschap in Zuid-Afrika is net zo levendig en divers als de etnische bevolking in het land. Men zingt in Xhosa, Swazi, Tsonga, Zoeloe en tal van andere Zuid- Afrikaanse talen.

Zoek je melodieuze bewerkingen met genoeg ritmiek en Zuid-Afrikaanse spirit? Dan moet je bij Michael Barrett zijn. Hij is dirigent van het schitterende Tuks Camerata (University of Pretoria Camerata), dat dit jaar 50 jaar bestaat. Hij arrangeerde reeds vele bestaande traditionele melodieën.

Wij werden bekoord door Ndikhokhele Bawo, Indodana (arr. Barrett & Schmitt), Mangisondele Nkosi Yam, Nda Wana, Siyalobola gogo, Umahlalela allemaal voor SATB. Het zijn heerlijke liederen waarbij een homofoon koor antwoord geeft op de voorzang van enkele solisten, al dan niet ondersteund door djembè of body percussion. Veel van de arrangementen van Michael Barrett werden uitgegeven bij Santa Barbara Music.

Op de website van die uitgeverij kan je verschillende composities bekijken en beluisteren.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren