Geert Van der Straeten

1962

Biografie

Opleiding

Geert Van der Straeten (Hamme, °1962) studeerde achtereenvolgens aan de Muziekacademie te Dendermonde, de Kunsthumaniora te Gent en het Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt en fuga. De laureaatsdiploma’s muziekopvoeding en compositie, alsook de meestergraad compositie (Luc Van Hove) behaalde hij telkens met onderscheiding. Zijn oeuvre omvat werken voor orkest, koperensemble, koor, kinderkoor, piano, beiaard, kamermuziek en liederen. Zijn opus magnum is allicht het oratorium Rwanda, een avondvullend werk voor recitante, soli, koor en orkest dat in zes steden werd uitgevoerd, integraal werd uitgezonden door Radio 3 en op dubbelcd (SIG 98007/8) verscheen.

Favoriete tekstschrijfster

Van der Straeten woonde in Grembergen bij Dendermonde naast de schrijfster Christina Guirlande, die hem reeds vroeg met de literatuur in contact bracht en die tot op heden een van zijn favoriete tekstschrijfsters is. Deze samenwerking leidde o.a. tot het kindermuziektheater Hommeles! dat in 2003 te Herent is gecreëerd en in 2010 hernomen in Overijse. Door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde werd hem de ‘Karel Bouryprijs’ ( periode 1998-2001 ) toegekend voor zijn liederen op teksten van Christina Guirlande.

Opnames

Verscheidene composities werden uitgegeven, opgenomen op cd en gecreëerd voor de Belgische en Nederlandse radio en televisie. Ze werden gedirigeerd door oa. Theo Mertens, Werner van Mechelen, Paul Dinneweth, Wim Brabants, Piet Swerts, Kurt Bikkembergs… In de periode 2007 – 2013 werden in totaal 1.245 blz muziek van zijn hand uitgegeven. Van der Straeten fungeerde eveneens als muziekregisseur bij enkele cdopnames. Tevens was hij jurylid van de ‘Muzizoek compositiewedstrijd’ 2003. Voor het OVSG gaf hij navormingscursus samenzang (2004) met eigen repertoire. Hij specialiseerde zich in het muziekgravureprogramma Sibelius waarin hij ook navorming geeft.

Opdrachten

Geert Van der Straeten schreef in opdracht van het Lemmensinstituut, het A.N.Z., Koor&Stem, Lied & Liturgie, De Kempische Oratoriumvereniging, De Vlaamse Beiaardvereniging, Beiaardcomité Mol, Koperensemble Kalison, Jongerenkoor Fiammante, Vokaal Ensemble Andreia, Instrumentaal ensemble Affiatamento, Pianokwartet Corona, V.Z.W. Vlaanderen - Europa, De Rode Pomp en de uitgeverijen Plantyn, Musicerende jeugd, Euprint, Altiora Averbode, Maurer, Metropolis, Andel, De Notenboom, Musicerende Jeugd, Muzizoek, muziekatelier van Alken (jeugdmusical Meisje!) … Verscheidene composities werden geselecteerd voor wedstrijden, zoals de Provinciale koorwedstrijd Oost-Vlaanderen en de wedstrijd Axion Classics 2004 (Dexia). Voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd 2012 te Neerpelt schreef hij het plichtkoorwerk Who has seen the wind? dat door 31 koren uit diverse landen gezongen werd (België, Duitsland, Nederland, Griekenland, Spanje, Tsjechische Republiek, Estland, Letland, China, Slovakije, Hongarije, Roemenië). In 2003 werd zijn compositie Mindful voor klarinet en piano genomineerd door de International Society for Music Education (ISME).

Docent

Geert Van der Straeten is verbonden aan LUCA - School of Arts, campus Lemmens te Leuven als docent harmonie en compositie in de afdelingen instrument en muziekpedagogie, alsook in de derde graad van het KSO. Tevens is hij leraar harmonie, arrangeren en compositie aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans in Hasselt.

Andere koorwerken (selectie)

Meisje, voor jeugdkoor, uitgegeven door Euprint
Van de man die de wereld hebben wou, voor kinderkoor en klein instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint
Missa Moderna, voor SABar en orgel, uitgegeven door Euprint
Who has seen the wind, voor SA, uitgegeven door EMJ Neerpelt
Roodkapje, voor kinderkoor en klavier, uitgegeven door Euprint
De koning van Luilekkerland voor kinderkoor, 2 dwarsfluiten en klavier, uitgegeven door Euprint
Op op herders, voor SATB en klein instrumentaal ensemble in Joy to the world, uitgegeven door Koor&Stem

Deel deze pagina