Michael Vancraeynest

1976

Biografie

Opleiding

Michaël Vancraeynest (°1976) volgde als kind piano aan het conservatorium van Oostende bij Arlette Vanneste. Als 18-jarige ging hij naar het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 2001 afstudeerde als Meester in de muziek, optie muziekpedagogie. Daar behaalde hij uitstekende resultaten voor de vakken piano, harmonie en contrapunt en compositie. Hij volgde aansluitend compositie bij Piet Swerts.

Docent, pianist en organist

In het conservatorium van Brugge is Michaël actief als leraar samenspel, begeleidingspraktijk, muziektheorie en koor. Michaël improviseert graag. Dat maakte hij al vaak duidelijk op verschillende concerten. Als organist is hij verbonden aan de Duinenkerk te Oostende. Bij verschillende koren is hij vaste begeleider.

Componist

In 2003 behaalde hij de prijs voor beste jonge componist op de World Sound Awards tijdens het filmfestival van Gent. Hij maakte muziek bij de kortfilm Baby’s Peril. Die muziek werd uitgevoerd op de World Soundtrack Awards door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Dirk Brossé. Ook nadien werd de muziek nog uitgevoerd door de Filharmonie. In Saint–Malo woonde hij een masterclass compositie bij samen met onder andere Fréderic De Vreese. Als componist is Michaël ook actief in de koorwereld. In 2006 componeerde hij een opgelegd werk voor het koorfestival van Neerpelt. Daarnaast creëerde hij enkele koorwerkjes die uitgegeven zijn door onder andere Euprint en Koor&Stem. Voor de cd Nachtlied (2011) van de Camerata Aetas Nova (voormalig winnaar Koor van het Jaar) o.l.v. Dieter Staelens, componeerde Michaël samen met Vic Nees, Raymond Schroyens en Maarten Van Ingelgem een creatie op tekst van Jos Stroobants. In 2010 organiseerde hij MOON2010, een meerkorenproject in het Kursaal van Oostende, dit in het kader van Oostende Cultuurstad 2010. Zijn compositie Mare Amabile, een symfonisch werk voor koor en orkest, werd er uitgevoerd.

Ook theatermuziek

Daarnaast schreef Michaël theatermuziek, zoals voor de productie East End 2013. In 2016 schreef hij de orkestsuite la Dolce Vita in opdracht van Stringfun (Dirk Lievens). In 2014 creëerde hij Home@Xmas, een productie voor strijkorkest, piano, harmonieorkest, koor, pipes & drums en voordracht op tekst van Dirk Ooms. Die productie werd in totaal 7 keer uitgevoerd. De laatste uitvoering (begin 2016, met 220 uitvoerders op het podium olv Michaël zelf) vond plaats in het Concertgebouw van Brugge.

Deel deze pagina