Tell the Lord how thankful you are

Tabs

Aan de slag

Michaël Van Craeynest schreef een lied dat jonge tieners zeker kan bekoren door zijn flatterende melodie, zijn ritmische trekjes en de variatie in de bewerkingen van de verschillende strofen. De charme krijgt een fris accent door de vloeiende begeleiding die in een schijnbaar andere maat gespeeld wordt dan de 4/4 maat van de zang. 

Strofen

We kunnen in dit lied van vier strofen spreken, hoewel ze niet gelijk verlopen. De eenstemmige eerste strofe geeft de zangers melodisch houvast. Meteen een mooie frasering aantonen is wenselijk. Zelf zou ik de boog boven maat drie en vier durven verder te trekken over de hele volgende regel. Eventueel kan een ongemerkte korte ademhaling voor het woordje and in maat 10. De ritmische figuur zoals in maat 9 komt herhaaldelijk terug, maar hoeft geen probleem te vormen: zorg ervoor dat je die meteen goed aanbrengt. In de volgende strofen vragen lichte varianten van dit motief enige aandacht.

Meerstemmigheid

Als de melodie gekend is, kan je de tweede en de vierde strofe aanpakken met hun variërende tweestemmigheid. In beide strofen moet de melodie naadloos van de ene stem in de andere overlopen.  Wie de aparte melodie uit de derde strofe eerst wil aanbieden, kan dat natuurlijk ook doen, om dan later de meerstemmigheid aan te vatten. In de tweede en de vierde strofe krijgen de sopranen korte interventies te zingen op de tekst the Lord is my God. Opletten dat de hoofdklemtoon niet op de eerste noot the komt te liggen, maar wel op  Lord en op God. Oefen dat even in.

Modulatie

De derde strofe krijgt een nieuwe vertrouwd klinkende melodie via een naadloze modulatie van Bes naar A. Ze stijgt dan via een progressie naar een soort C om via la mol en een instrumentale brug in de begintoonaard en –melodie te belanden. Een schijnbaar complexe schriftuur, maar het koor krijgt een duidelijke, harmonische steun van de piano. Toch is hier waakzaamheid geboden opdat het koor toonvast zou blijven zingen. De eindnoot van de strofe is bovendien niet zo vanzelfsprekend in de tweede stem. Goed naar mekaar luisteren zal helpen.

Pretentieloos

Een op het eerste gezicht pretentieloos lied dat mits bijzondere aandacht voor enkele maten en dankzij de vloeiende pianobegeleiding een fris nummer wordt, klaar om een ruim publiek te boeien.

 

Deel deze pagina

Reageer op deze partituur

Login of registreer om te kunnen reageren