Componisten uit Vlaanderen in het buitenland

Kurt Bikkembergs wordt gretig gepubliceerd bij Schott Mainz. Beati werd in 2013 in Vlaanderen uitgevoerd door een aantal koren samen o.l.v. Dieter Staelens tijdens het concert naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de componist. Het werk zelf dateert uit 2012 en werd gecomponeerd in opdracht van de Deutschen Musikrats. Op de tekst Selig sind die Toten (in het Russisch) wordt in de compositie de deelname van een improviserend publiek gevraagd door vier koorsolisten die vrijelijk door de ruimte bewegen. De klanken zijn traag en meditatief. Uitgegeven bij Schott Mainz.

De muziek van Bikkembergs zal overigens ook weerklinken tijdens Europa Cantat in Pecs. Josep Vila Jover creƫert Seasons of Angels (op tekst van Jos Stroobants) in het atelier voor gelijke stemmen. Het tweestemmige werk met begeleiding van piano (of harp) is evoceert engelen. De compositie bestaat uit drie verzen opgebouwd vanuit dezelfde melodie, tweemaal onderbroken door een Bijbelse flash uit het verleden met een naar het gregoriaans verwijzende thematiek. Uitgegeven bij Schott Mainz.

En herinner je je nog dat Hans Helsen de European Award for Composers won en ook Maarten Van Ingelgem een bijzondere vermelding kreeg? Hans Helsen zal tijdens Europa Cantat in Pecs (dat over enkele dagen van start gaat) een reading session geven over zijn muziek, Marc Michael De Smet spreekt over Van Ingelgems werk. De winnende compositie van Helsen, Missa Brevis, zal tevens uitgevoerd worden door het Hongaars Radiokoor. Een hele eer!

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren