Hans Helsen

1989

Biografie

Opleiding

Hans Helsen (Turnhout, °1989) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar voltooide hij de opleidingen muziekpedagogie en compositie (klas van Jeroen D’hoe) samen met de specifieke lerarenopleiding voor muziek. Momenteel studeert hij nog klassieke zang in de klas van Marina Smolders. De combinatie van alle voorgenoemde disciplines geeft hem de kans om zich te ontplooien op alle vlakken.

Les geven, componeren en optreden

Beroepsmatig probeert Hans een evenwicht te vinden tussen les geven, componeren en optreden, en dit vanuit de overtuiging dat deze verschillende dingen elkaar aanvullen. Hij schreef reeds composities voor vele verschillende en uiteenlopende bezettingen, maar legt de focus op vocale muziek. Hij kreeg de kans om te componeren voor koren zoals de Capella Di Voce en het Brussels Kathedraalkoor. Ook maakte hij orkestraties van de muziek van Jeroen D’hoe voor de musical hART (Herent). Hans won de Koor&Stem compositiewedstrijd in 2011 met het werk Parafrasie Paranoica. In 2014 won hij de European Award for Choral Composers met zijn Missa Brevis. Helsen componeerde alle liederen voor het project Pluis het uit, een project van Koor&Stem voor het vak muzische vorming voor de tweede graad van het lager onderwijs. Zijn muziek is uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en bij Koor&Stem. Als zanger was Hans al actief in onder andere Capella di Voce (o.l.v. Kurt Bikkembergs), Jeugdkoor Waelrant (o.l.v. Marleen De Boo), Laudantes Consort (o.l.v. Guy Janssens), Victoria Consort (o.l.v. Erik Van Nevel) en Chamber Choir of Europe. Daarnaast zong hij drie jaar lang in het internationale EuroChoir, en verleende zijn medewerking aan projecten onder leiding van Edmond Saveniers, Geert Hendrickx, D. Gatz (Duitsland), Eva Kollár (Hongarije), B. Crnjanski (Servië), L. Hawthorne (Verenigde Staten) en Reinhard de Leeuw (Nederland) . Bovendien is Hans als leraar verbonden aan de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier en aan deKunstAcademie te Knokke-Heist. Als onderzoeksmedewerker werkt hij aan het Leuvense Lemmensinstituut en aan de KU Leuven.

Koorwerk (selectie)

  • Pluis het uit, versie voor in de klas (verhaal, didactische opdrachten en liedjes) of voor kinderkoor (beschikbaar vanaf najaar 2014), uitgegeven door Koor&Stem. Op tekst van Sien De Smet en tekeningen van Joey Stijven.
  • Missa Brevis (2013) voor SATB, uitgegeven door Euprint
  • Fumeux fume par fumé (2012) voor SmSATBarB, uitgegeven door Euprint
  • Laetentur caeli (2012) voor SATB, uitgegeven door Euprint
  • Parafrasie, paranoica (2011) voor SABar, uitgegeven door Koor&Stem
  • Je adem, je naam (2011) voor SATB, niet uitgegeven, verkrijgbaar bij de componist

Deel deze pagina