Kapelmeester-sommelier, een gesprek met Sebastiaan van Steenberge

Stemhebbers, the sequel. Op 1 april 2000 werd Sebastiaan van Steenberge kapelmeester in de kathedraal 'en dat was geen grap', zegt hij zelf. Zo'n kapelmeester is verantwoordelijk voor de opleiding van de koorzangers en de koormuziek binnen de kathedraal. Veel luisterplezier met onze tweede aflevering van Stemhebbers.

Na meer dan 20 jaar kapelmeesterschap is er veel veranderd en geëvolueerd. Ondertussen is er zelfs een heuse Familia Cathedralis. Wie ons tijdschrift Stemband #26 van maart las, kwam al het één en ander te weten over dat nieuwe project van in de kathedraal van Antwerpen. Sinds september kunnen kinderen er van de laatste kleuterklas tot het 4de leerjaar een gratis muziekopleiding volgen.

Liturgie en componeren

Als componist levert van Steenberge natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan de literatuur voor kinderen en kinderkoor. Wie weet brengt de toekomst zelfs werkjes voor kleuters...

Van Steenberge vertelt verder over zijn passie voor muziek en liturgie en hoe die combinatie beleefd wordt in de kathedraal.

Het audioverhaal wordt doorspekt met eigen werk van van Steenberge. Van het kathedraalkoor verscheen in 2014 een mooie cd Lauda Sion Salvatorem onder het label Montefagorum. In de podcast hoor je Gloria en Lauda Sion Salvatorem uit de Missa Haec Dies alsook het Ave Maria uit de Missa in festo Corporis Christi. Ook Musa Horti is te horen in Cuculla ubi aurum legitur uit de cd In Pace Frivola, van hetzelfde label. Beide opnames zijn nog steeds verkrijgbaar via montefagorum@gmail.com

Podcast beluisteren op Spotify
Podcast beluisteren op Apple Podcasts
Podcast beluisteren op Google Podcasts
Podcast beluisteren op Soundcloud

Zoals Vic Nees ook ooit zei: 'Van polyfonie te zingen is nog geen enkel kind ziek geworden, hoor.'

Sebastiaan van Steenberge

Luisterlijst

Wil je meer horen van Sebastiaan van Steenberge? Duik dan in onze koorplaylist op Youtube en beluister enkele Doewaphits voor scholen in de Soundcloudafspeellijst. Of proef van een ouderwetse cd bij een goed glas wijn.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren