The Seasons van Peter Pázmány

Peter Pázmány (°1979) schreef eerder voor Koorklank het werkje Fall. Na de eerste uitvoering schreef dichter Gerd Van Riel nog drie andere teksten waarbij de seizoenen als metafoor dienen voor een (kortstondig?) liefdesverhaal. Samen vormen de vier werken The Seasons: Rise - Prime - Fall - Remorse.

Hoewel de 4 delen elk hun eigen karakter hebben en ook individueel uitgevoerd kunnen worden, lopen er enkele muzikale rode draden doorheen het geheel.De lente/liefde ontluikt in Rise, waarna de kleurenpracht letterlijk openbarst. Onstuimige zomerse sferen primeren in Prime en worden onderbroken door een hevig onweer, dat er voor zorgt dat de zomer eindigt met een wrang nasmaakje. In Fall wordt geprobeerd nog even vast te houden aan wat toch al verloren is. De leegte en het schuldgevoel doen Remorse in stilte vervallen…

Pázmány schrijft ter begeleiding piano, viool, cello en hoorn voor. Die instrumentencombinatie zorgt voor een specifiek kleurenpallet en draagt bij tot de sfeer van elk deel. Pázmány werkt vanuit betekenis en prosodie van de tekst. De soms tegen clusters aanleunende toonspraak uit Fall heeft zijn uitwerking doorheen het hele werk, maar wel in combinatie met contrasterende melodieën. Het koor wordt hier en daar uitgedaagd ook iets anders te doen dan in groep te zingen. The Seaons is voor gemengd koor met divisi en recitant in Prime. Fall is enkel voor vrouwenstemmen. Remorse wordt vooral gedragen door de heren. Het werk ging in oktober 2018 in première. Verkrijgbaar bij de componist en aanwezig in de bibliotheek van Koor&Stem.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren