Creaties van Peter Pieters en Jan Moeyaert door Amaranthe en Furiosa

Tijdens de World Choir Games zullen veel koren werken van Vlaamse componisten zingen. Een aantal van die werken beleven zelfs hun eerste uitvoering tijdens de wedstrijd, hetzij als compositie, hetzij als arrangement. In de kijker: creaties van Peter Pieters en Jan Moeyaert.

A dream within a dream door Amaranthe

In de categorie Musica Contemporanea is het de bedoeling dat ieder deelnemend koor een creatie zingt. Altijd interessant! Johannes Dewilde klopte voor Amaranthe aan bij Peter Pieters (°1957) Pieters schreef als componist reeds een uitgebreid en veelzijdig oeuvre bij elkaar schreef en componeerde in een recent verleden de opgelegde werken voor IKV Maasmechelen. Het plichtwerk A Sick Rose voor SSAA voor de editie van 2015 was voor Johannes Dewilde een eye-opener en een aangename eerste kennismaking.

Voor de World Choir Games koos Pieters voor het gedicht A Dream within a Dream van de Amerikaanse dichter Edgar Allan Poe, geschreven in 1827, toen hij 18 jaar was. De inhoud van de tekst is gemakkelijk te transponeren naar Poe’s eigen turbulente en harde leven, ook naar zaken die zich slechts jaren later in zijn leven zouden voltrekken.
Peter Pieters zette de tekst op krachtige en tegelijk subtiele wijze op muziek. De gehele klanktextuur is treffend en beeldend.

De tekst hierboven is een passage uit een artikel dat in Stemband #28 verscheen. Hier kan je het volledige artikel lezen.

Hooger door Dameskoor Furiosa

Steve De Veirman ging in zee met Jan Moeyaert (°1981). Met Hooger voor SSAA en hoorn zette Moeyaert al het derde gedicht van Hélène Swarth (1859-1941) op muziek. Haar beeldrijk werk inspireert hem duidelijk. Swarth was een Nederlandse dichteres die in haar jeugd ook lange tijd in Brussel en Mechelen woonde. Ze wordt gerekend tot de Tachtigers, een vernieuwende beweging binnen de literatuur van 1880-1894 waartoe ook Willem Kloos, Frederik van Eeden en Herman Gorter gerekend worden en in wiens werk impressionisme en naturalisme sterk tot uiting kwamen.

Hooger werd uitgegeven door Euprint. Eerder voorzag Moeyaert ook al In Duin voor SATB en Herleven voor SATB, 2 hoorns en harp van kleurrijke muziek. Beluister hieronder zijn In Duin en ontdek hoe het impressionisme ook in de muziek weerklinkt.

Beluister Amaranthe en Furiosa op zaterdag 6 november om 9:30 uur in de Koningin Elisabethzaal.

In duin van Jan Moeyaert, ook op tekst van Hélène Swarth
Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren