Inge Sykora

1975

Biografie

Opleiding

Inge Sykora (°1975) studeerde met grote onderscheiding af als docerend en uitvoerend musicus hoofdvak solozang aan het Fontys Conservatorium in Tilburg (NL). In 2015 studeerde Inge Sykora tevens af als Master in de Koordirectie aan het  Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast behaalde Inge het diploma regentaat Nederlands-geschiedenis en gaf ze enkele jaren les in het middelbaar onderwijs.

Leerkracht en zangeres  

Inge Sykora doceert klassieke zang, stemvorming en samenzang aan de Gemeentelijke Muziekacademie van Brasschaat en Kapellen en is tevens dirigent van het kinderkoor en het jeugdkoor van deze academie. Ook geeft ze mee vorm aan het nieuwe vak ‘groepsmusiceren vocaal’. Als freelance zangeres verleent Inge haar medewerking aan diverse projecten en ensembles. 

Dirigent 

Inge is oprichter én dirigent van de Caloroso–koren. Naast Vocaal ensemble Caloroso richtte ze Kinderkoor Caloroso, Senior Kinderkoor Caloroso  en Vocaal damesensemble Caloroso op.  Ze is er tevens de drijvende kracht achter 'Caloroso muziek voor kleuters'. 

Vanuit haar achtergrond als klassieke zangeres besteedt Inge in haar koorwerking veel aandacht aan gezond stemgebruik en probeert ze de (jonge) koorzangers tijdens het repetitieproces een vocaal-technische basis bij te brengen. Verder wil Inge Sykora met haar koren ambassadeur zijn van de Vlaamse hedendaagse koormuziek. De koren van Caloroso vzw hebben al wereldpremières op hun naam staan van o.a. Maarten Van Ingelgem, Sebastiaan van Steenberge, Rudi Tas, Hans Helsen, Jan Coeck, Vigdis Hansa Elst … 

Advies en expertise

Inge heeft de laatste jaren een fijne band met Koor&Stem uitgebouwd. Als lid van de Muziekcommissie zet ze graag haar schouders onder de werkgroep ‘Podiumkansen en festivals’. Verder verleent ze - als docent of dirigent - graag haar medewerking aan projecten van Koor&Stem, o.a. Doewap, repertoiredag en studytour tijdens de Koordagen voor Kinderen in Wetteren …In samenwerking met Koor&Stem organiseert Inge Sykora met Caloroso vzw eveneens ‘beVOICEd’, de tweejaarlijkse happening voor gelijkstemmige jeugdkoren. 

Deel deze pagina