Hans Helsen

1989

Biografie

Opleiding

Hans Helsen (Turnhout, °1989) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar voltooide hij de opleidingen muziekpedagogie, compositie (klas van Jeroen D’hoe) de specifieke lerarenopleiding voor muziek en zang. De combinatie van alle voorgenoemde disciplines geeft hem de kans om zich te ontplooien op alle vlakken.

Componist

Beroepsmatig probeert Hans een evenwicht te vinden tussen les geven, componeren en optreden vanuit de overtuiging dat deze verschillende dingen elkaar aanvullen. Koormuziek is wat hem drijft en is de rode draad doorheen zijn werk. Hij schreef reeds composities voor vele verschillende en uiteenlopende bezettingen, maar legt de focus op vocale muziek. De laatste jaren schrijft hij hoofdzakelijk voor jonge koren. Hans won de Koor&Stem compositiewedstrijd in 2011 met het werk Parafrasie Paranoica. In 2014 won hij de European Award for Choral Composers met zijn Missa Brevis. Helsen componeerde alle liederen voor het project Pluis het uit, een project van Koor&Stem voor het vak muzische vorming voor de tweede graad van het lager onderwijs. Hij schreef opdrachtwerken voor EMJ in 2016 en 2020. Zijn muziek is uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en bij Koor&Stem.

Muziekpedagoog

Hans is als leraar verbonden aan de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier en aan STAP Roeselare. In die laatste school en bij de Brugse korenfamilie Cantores heeft hij verschillende koren onder zijn leiding. Als pedagoog staat hij ook in voor de ontwikkeling en het geven van verschillende educatieve projecten van Concertgebouw Brugge om alle leeftijden te introduceren in de wereld van de klassieke muziek en geluidskunst. Als onderzoeksmedewerker werkte hij aan het Leuvense Lemmensinstituut (LUCA School of Arts) en aan de KU Leuven voor het project The Singing Sofa, een Europees VOICE-project om het bewustzijn rond stemgebruik en -hygiëne bij jonge koren te bevorderen en te ondersteunen. In 2015 en 2018 gaf hij reading sessions op Europa Cantat.

Koorwerk (selectie)

 • Seize the night (2019), voor SSA en piano, uitgegeven door Euprint
 • Winter skies (2019) uit Elementary Seasons, voor SATB en piano, uitgegeven door Euprint.
 • Be like the bird (2019), voor SSAA, uitgegeven door Euprint
 • Avond (2019), voor SAA of TTB, uitgegeven door Euprint
 • Sanctus Amor (2019), uitgegeven door EMJ
 • Kuja Hebu Kuimba (2018), voor SS, piano en percussie (optioneel), uitgegeven door Euprint
 • Pluis het uit (2014), verhaal, didactische opdrachten en liedjes of voor kinderkoor, uitgegeven door Koor&Stem. Op tekst van Sien De Smet en tekeningen van Joey Stijven.
 • Missa Brevis (2013) voor SATB, uitgegeven door Euprint
 • Fumeux fume par fumé (2012) voor SmSATBarB, uitgegeven door Euprint
 • Laetentur caeli (2012) voor SATB, uitgegeven door Euprint
 • Parafrasie, paranoica (2011) voor SABar, uitgegeven door Koor&Stem
 • Je adem, je naam (2011) voor SATB, niet uitgegeven, verkrijgbaar bij de componist

Website van de componist

Seize the night - gecomponeerd en gedirigeerd door Hans Helsen
Deel deze pagina